ЖИЙДА БЎЙ ЎСТИРАДИМИ?  ( 8371 marta o'qilgan) Chop etish

1 B


Rukhiya  04 Yanvar 2008, 19:56:38

ЖИЙДА БЎЙ ЎСТИА АДИМИ?

Болалар бсйи табиий равишда ссиб боради. Бироқ айрим ҳолларда ушбу ссиш секинлашади ёки умуман тсхтаб қолади. Бундай вақтда жийда дарахти мевасидан бсй сстириш воситаси сифатида фойдаланиш мумкин. Унинг таркибидаги қанд, оқсил, ошловчи моддалар, органик ишқорлар киши организмига ижобий таъсир ксрсатади ва бсй ссишига ёрдам беради.


PS: Kattaroq yoshdagi o'rta bo'ylilar  nima qilishsa bo'ylar o'sadi va nechi yoshgacha bo'y ustirish imkoniyati bor?
Shu haqda bilganlar fikrlaringni yozib qoldiringlar.


Qayd etilgan


Layloxon  29 Sentyabr 2009, 19:09:36

afsus bu savolga hech qanday javob berilmagan ekan... man ham bo'yimni o'stirmoqchiydim manga ham jiyda yesang o'sasan deyishdi... yana qanday yo'llari bor...? kim aytadi kim? aytganga bitta thanks beraman. chin so'zim (burni o'sib ketadigan smaylik)

Qayd etilgan


Bayern M  30 Sentyabr 2009, 11:30:43

Bo'y o'sishi ma'lum bir yoshgacha davom etadigan fiziologik jarayon, odatda qizlarda bo'y o'sishi 15-16 yoshlarda to'xtaydi.
Bo'y o'sadigan yoshda va umuman sabzi iste'mol qilish, suzish, turnikka tortilish kabi mashqlarni bajarish kerak bo'ladi. vaAllohu A'lam.

Qayd etilgan


Ansora  30 Sentyabr 2009, 11:36:10

Vaqtim bo'lganda tarjima qilaman insholloh. Xozircha esa, Nasriddin Afandi aytganday, "Turkcha bilganlar bilmaganlarga tarjima qilib tursin"  :7

Tıpta  [değiştir]İltihaba karşı, mikrop öldürücü, ağrı kesici, yaraları tedavi edici özelliklere sahiptir. Şırası sıkılıp alındıktan sonra, kalan kısmı, kurutulur ve sonra bitki yağında bekletilir.Bu işlem birkaç aşamadan geçirilir ve sonuçta yalancı iğde yağı elde edilir. Çıçırgan yağı, ciltte, mukozada oluşan çeşitli yaraları tedavi eder. Bu yüzden, bu yağ, yemek borusundaki zararlı şişliklerde, mide ve oniki parmak bağırsağındaki yara hastalığında, ayrıca rahim ağzı iltihabında ve başka jinekolojik hastalıkların tedavisinde kullanılır. Çıçırgan yağı, cilt hastalıklarında (egzema, erpes), uzun zamandır iyileşmeyen yaraların tedavisinde olumlu sonuç verir. Tibet hekimliğinde, çıçırganın yaprakları romatizmada kompres olarak kullanılır. Çıçırgan yağından iltihaplı hastalıklarda ağrıyı azaltmak ve dindirmek için yararlanırlar.

 
Meyveleri ve yalancı iğdeKozmetik amaçla, çıçırgan yağından özel bir maske hazırlanarak, ciltteki çeşitli lekeleri, sivilcileri gidermek için ve saç dökülmesinde faydalanılır.

Çıçırgan yağı, mide suyunun fazla salgılanmasını azaltır; karaciğer hastalığında rastlanılan zehirlenmelere karşı etkilidir. Çıçırganın yağında katı yağı asitleri (linol, lipolen), yağda eriyen vitaminler (retinol, tokoferol), fosfolipitler, bitki sterinleri çok sayıda bulunur; aterosklerozu önlemekte kullanılır. Çıçırgan yağı, kandaki kolestrol düzeyinde azalma olunca da kullanılabilir.

Çıçırgan yağı, eczanelerde 50-100 ml.'lik cam şişelerde satılır. Ondaki karotinoillerin oranı %30 mg., %180 mg.'dır. Ciltteki yaraları tedavi ederken, gazlı bezi çıçırgan yağında ıslatarak, hastalıklı bölge örtülür. Bu işlem her gün tekrarlanarak uygulanır.

Yemek borusundaki zararlı şişliklerin tedavisinde, günde 2-3 kez, 1/2 yemek kaşığı çıçırgan yağı verilir. Mide ve on iki parmak bağırsağının yaralarında ise, 2-3 kez yemekten 30-40 dakika önce, l çay kaşığı içilir. Rahim yaralarının tedavisinde, yuvarlanmış gazlı bez, çıçırgan yağında (5-10 mg.) ıslatılır ve rahim ağzındaki yaraya yapıştırılır. Her gün değiştirilmelidir. Kolpit tedavide 10-15; endoservisittet ve rahim ağzı erozyonunda 8-12 kez işlem uygulanır. Gerektiğinde 4-6 hafta dinlendikten sonra tedaviye devam edilebilir. Çıçırganın yemişi, polivitaminli bir maddedir. Ondan ayrıca reçel, jöle, şarap hazırlanır.




Qayd etilgan