Muallif Mavzu: Arab tili bo'yicha test sinovlari  ( 25680 marta o'qilgan)

0 Foydalanuvchilar va 1 Mehmon ushbu mavzuni kuzatishmoqda.

Musannif Adham

  • Moderator
  • Mega Member
  • *****
  • Rahmat
  • -aytdi: 15
  • -oldi: 918
  • Xabarlar: 4138
  • Jins: Erkak
Arab tili bo'yicha test sinovlari
« : 16 Iyul 2008, 09:22:27 »
Bu yerda bildirilgan takliflarni inobatga olgan holda Arab tili bo'yicha test sinovlari mavzusi ochildi. Testlar oddiylikdan murakkablikka qarab boradi. Javoblarni topish uchun o'tilgan darslarni o'zlashtirib borish kifoya qiladi.

1-bosqich

Arab tili bo’yicha test sinovlari.
1.   Arab alifbosida nechta harf bor va ular qanday harflar?
A)   28 ta; 3 ta unli va 25 ta undosh
B)   29 ta; 4 ta unli va 25 ta undosh
C)   28 ta; hammasi undosh
D)   29 ta; hammasi undosh

2.  Ushbu ta’rif qaysi harfga tegishli?
…. harfini hosil qilishda chiqayotgan havo xalqum devorlari orasidan unga qattiq ishqalanib, sirg’anib o’tadi. Talaffuz jarayonida hech qanday to’siqqa uchramaydi (ya’ni qirilmaydi).

A)   خ
B)   ه
C)   ح
D)   غ


3. Fa harfi qanday talaffuz qilinadi?
A) Tilning uchi oldingi ost-ust tishlari orasiga qo’yib hosil qilinadi
B) Ttilning usti ikki old yuqori tishning ustiga tekkanda hosil bo’ladi
C) Yuqori va pastki lab bir-biriga yopishtirilganida hosil bo’ladi
D) Pastki labning ichki qismi yuqori old tishning chetiga tekkizilib, hosil qilinadi

4. Quyidagi qaysi harflar bir xil maxraj (chiqish joyi)da hosil bo’ladi?
A)و ف
B) ع ح
C) ق ك
D) ث ص

5. Alif harfi qanday vazifani bajaradi?
A) Mustaqil tovushni bildiradi
B) Hamzaga taglik va mad(cho’ziladigan) harf bo’lib keladi
C) O’zbek tilidagi “a” tovushini bildiradi
D) Faqat shakl ko’rinishini berish uchun ishlatiladi


6.   غ  harfining chiqish joyini aniqlang.
A)   Bo’g’iz bilan og’iz orasidagi bo’shliq (tanglay oldi) ni yengil qirib hosil qilinadi
B)   Bu harfni hosil qilishda chiqayotgan havo xalqum devorlari orasidan unga qattiq ishqalanib, sirg’anib o’tadi.
C)   Tilning tubi tanglayning eng orqa qismiga tekkizilganida hosil bo’ladi
D)   Xalqumdan chiqayotgan havo bo’g’izdagi tovush paychalari orasidan yengil sirg’anib o’tadi

7.   Diakritik belgilar nima?
A)   Arab tilida so’z yasovchi qo’shimchalar
B)   Arab tilida turli harakat va to’xtalishlarni bildiruvchi orfografik belgilar.
C)   Ma’noni o’zgartirish uchun xizmat qiluvchi old qo’shimchalar
D)   Arab tilida qo’llaniluvchi predloglar

8.   Qisqa “i” unlisini ifodalovchi belgi…….
A)   Fatha
B)   Zamma
C)   Shadda
D)   Kasra

9. Arab tilida ikki bir xil undosh harf yonma-yon yozilmaydi, buning o’rniga o’sha harfning 2 taligini bildirish uchun qanday belgidan foydalaniladi?
A) Madda
B) Sukun
C) Tashdid
D) Fatha

10. Arab tilida emfatik tovushga ega harfni aniqlang. Emfatik tovush – past ohang bilan, ammo yo’g’on talaffuz qilinadigan va yonidagi undosh tovushlarning ham qattiq talaffuz qilinishiga sabab bo’ladigan tovushdir.
A) ط
B) غ
C) ض
D)  ص

      Javoblar keyingi bosqich savollari berilganidan keyin e'lon qilinadi. Har bir bosqich imkoniyatga qarab 10-20 savoldan iborat bo'ladi.

 
« So'nggi tahrir: 23 Iyul 2008, 08:17:45 muallifi Musannif Adham »
Donishmand zamonasidan o'zib ketadi
Aqlli kishi zamon bilan qadam-baqadam yuradi
Aqlsiz kishi zamondan orqada qoladi
Ahmoq esa zamon yo'liga to'g'anoq bo'lishga urinadi.

Rahmatnoma


Musannif Adham

  • Moderator
  • Mega Member
  • *****
  • Rahmat
  • -aytdi: 15
  • -oldi: 918
  • Xabarlar: 4138
  • Jins: Erkak
Re: Arab tili bo'yicha test sinovlari
« Javob #1 : 23 Iyul 2008, 08:16:21 »
 
1-bosqich javoblari
1. C.   2. C.    3. D.    4. B.    5. B.    6. A.    7. B.    8. D.    9. C.    10. D.

2-bosqich

Sodda tarjimalar.
“Ad-Durusush Shifohiya” ning 1-4-darslari asosida.

1(11). “Men” so’zini arab tiliga tarjima qiling.
A) أَنَ
B) أَنَّ
С) أَنَا
D) أَنَّا

2.  Arab tilida erkak jinsiga mansub so’zlar qanday umumiy nom bilan yuritiladi?
A) Muzakkir
B) Muzakkar
C) Muannas
D) Musamman

3. قِصَارٌ qaysi so’zning ko’plik shakli?
A) قَصِيرَةٌ
B) قَصِيرَاتٌ
C) قَصِيرٌ
D) قُصُرٌ

4.  “Sizlar kichiksizlar” jumlasini arabcha ayting.
A) أَنْتُمْ صِغَارٌ
B) صَغِيرٌ أَنْتُمْ
C) أَنْتِ صَغِيرَةٌ
D) صِغَارٌ أَنْتَ

.5
نَحْنُ كَبِيرَاتٌ jumlasini o’zbek tiliga tarjima qiling.
A) Biz (erkak) kattamiz
B) Siz (erkak)kattasiz
C) Biz (ayol) kattamiz
D) Men (ayol)kattaman

6. رَجُلٌ so'zining ko'plik shakli qanday bo'ladi?
A) رَجُلَةٌ
B) رُجَيْلٌ
С) رَجُلاَتٌ
D) رِجَالٌ

7.  Arab tilida “Bu kishi kambag'aldir” deb ayting:
A) هَذَا الرَّجُلُ غَنِيٌّ
B) هٰذَا الرَّجُلُ غَنِيٌّ
C) هَذِهِ الْمَرْ أَةُ غَنِيَّةٌ
D) هَذَا الرَّجُلُ فَقِيرٌ

8.  “Xizmatkorlar” so’zining muzakkar va muannas shakllarini aniqlang.
A)  خَادِمٌ   خُدَّامُ 
B) خَادِمَةٌ   خَادِمَاتٌ
C) خُدَّامُ    خَادِمَاتٌ
D) خَادِمٌ    خَادِمَاتٌ

.9
شَابَّةٌ so'zini o'zbek tiliga tarjima qiling.
A) yigit
B) o’smir
C) yosh qizcha
D) o’spirin qiz

10(20). أُلَئِكَ الصَّبِيَّاتُ جَاهِلاَتٌ - (ula:ikas-sobiyya:tu ja:hila:tun )jumlani tarjima qiling.
A) Ana u yosh qizlar nodondirlar.
B) Ana u yosh qiz nodondir.
C) Ana u yosh bola nodondir.
D) Ana u yosh bolalar nodondirlar.

Javoblar keyingi bosqich savollari berilganidan keyin e'lon qilinadi. Har bir bosqich imkoniyatga qarab 10-20 savoldan iborat bo'ladi.
« So'nggi tahrir: 23 Iyul 2008, 20:50:05 muallifi Musannif Adham »
Donishmand zamonasidan o'zib ketadi
Aqlli kishi zamon bilan qadam-baqadam yuradi
Aqlsiz kishi zamondan orqada qoladi
Ahmoq esa zamon yo'liga to'g'anoq bo'lishga urinadi.

Rahmatnoma


Salom

  • Newbie
  • *
  • Rahmat
  • -aytdi: 1
  • -oldi: 2
  • Xabarlar: 4
Re: Arab tili bo'yicha test sinovlari
« Javob #2 : 04 Oktyabr 2008, 11:06:40 »
Assalamu Alaykum 2-bosqich uchun javoblarni yo`llayapman
1-C, 2-B, 3-C, 4-A, 5-A, 6-D, 7-D, 8-D, 9-A, 10-A

N.Nodirbek

  • Jr. Member
  • **
  • Rahmat
  • -aytdi: 4
  • -oldi: 35
  • Xabarlar: 78
  • Jins: Erkak
  • Yaxshilik ham, yomonlik ham Allohdan!
Re: Arab tili bo'yicha test sinovlari
« Javob #3 : 16 Aprel 2011, 16:57:47 »
2-bosqich savollari javoblari.
1-c,2-b,3-c,4- a,5-c,6-d,7-d,8-c,9-a,10-d.
Kimki Allohdan qo�rqsa (taqvo qilsa), Alloh uni saqlaydi. Kim Allohdan umid qilsa, Alloh uni noumid qilmaydi. Kimki Alloh yo�lida ehson qilsa, Alloh uning o�rnini to�ldiradi. Shuning uchun taqvoni qalbing tayanchi, diydang jilosi qil! Zero, niyatsizning amali, ezgusizning ajri bo�lmas!
                                     Umar ibn Xattob (r.a)

N.Nodirbek

  • Jr. Member
  • **
  • Rahmat
  • -aytdi: 4
  • -oldi: 35
  • Xabarlar: 78
  • Jins: Erkak
  • Yaxshilik ham, yomonlik ham Allohdan!
Re: Arab tili bo'yicha test sinovlari
« Javob #4 : 04 Iyun 2011, 15:07:13 »
 :vsl3:
Nega darslar to'xtab qoldi.Davom ettiraylik.
Kimki Allohdan qo�rqsa (taqvo qilsa), Alloh uni saqlaydi. Kim Allohdan umid qilsa, Alloh uni noumid qilmaydi. Kimki Alloh yo�lida ehson qilsa, Alloh uning o�rnini to�ldiradi. Shuning uchun taqvoni qalbing tayanchi, diydang jilosi qil! Zero, niyatsizning amali, ezgusizning ajri bo�lmas!
                                     Umar ibn Xattob (r.a)

Mirоlim

  • بسم الله الرحمن الرحيم
  • Full Member
  • ***
  • Rahmat
  • -aytdi: 5663
  • -oldi: 1145
  • Xabarlar: 233
  • Jins: Erkak
  • ﺻﺒﺮﻥ ﻳﺎ ﻧﻔﺴﻲ
    • Ziyo istagan qalblar!
Re: Arab tili bo'yicha test sinovlari
« Javob #5 : 05 Iyun 2011, 16:52:58 »
:bsm3:

 :asl3:

1- C
2- B
3- C
4- A
5- C
6- D
7- D
8- C
9- A
10-A
Insonning boshi tanasiga kerak
bo'lganidek, Sabr ham Iymonga
shunchali keraklidir...

Rabella

  • Sr. Member
  • ****
  • Rahmat
  • -aytdi: 183
  • -oldi: 758
  • Xabarlar: 250
    • www.mumina.uz
Re: Arab tili bo'yicha test sinovlari
« Javob #6 : 01 Iyul 2011, 17:25:10 »
:bsm3:
 :asl3:
"Durusun Nahviyya" 1-kitobi bo'yicha test savollari

1.Араб алифбосидаги ҳарфлар неча қисмга бўлинади?
A.   1 га
B.   2га
C.   3га
D.   4га
2.Араб тилида сўз туркумлари нечта?
A.   3та
B.   4та
C.   5та
D.   6та
3.Араб тилида феъл неча қисмга бўлинади?
A.   6га
B.   5га
C.   4га
D.   3га
4.Тугал маъно ифода этадиган жумлалар қайси?
A.   Ð¤ÐµÑŠÐ»
B.   Ð˜ÑÐ¼
C.   ÐšÐ°Ð»Ð¾Ð¼
D.   Ҳарф
5.Сўзлар таркибига ккўра неча қисмга бўлинади?
A.   2га (мабний, мўроб)
B.   3га (мозий, музорий, амр)
C.   2га (шамсия, қамария)
D.   Ð¢Ñžғри жавоб йўқ
6.Калом неча қисмга бўлинади?
A.   2га (исмий ва феълий)
B.   2га (мабний ва мўроб)
C.   2га (шамсия, қамария)
D.   3га (мозий, музорий,амр)
7. ÐžÑ…ири ўзгармайдиган сўзларнингхиллари нечта?
A.   4та
B.   5та
C.   6та
D.   7та
8.Мабний сўзларнинг турларини белгиланг.
A.   Ҳарфлар, музореъ феълидан ташқари ҳамма феъллар
B.   ÐœÑƒÐ·Ð¾Ñ€ÐµÑŠ феъли, дамирлар, мавсула исмлар
C.   Ð˜ÑˆÐ¾Ñ€Ð° исмлар, шарт исмлар
D.   Ð ва С
9.Нисбий олмошлар қайсилар киради?
A.   الذي، التي
B.   هذا، هذه
C.   أنا، أنت
D.   هو، هي
10.Шарт исмлар қайсилар?
A.   مَنْ، مهما
B.   هذا، هذه
C.   أنا، أنت
D.   الذي، التي


N.Nodirbek

  • Jr. Member
  • **
  • Rahmat
  • -aytdi: 4
  • -oldi: 35
  • Xabarlar: 78
  • Jins: Erkak
  • Yaxshilik ham, yomonlik ham Allohdan!
Re: Arab tili bo'yicha test sinovlari
« Javob #7 : 03 Iyul 2011, 11:09:18 »
 :bsm3:  
:asl3:
javoblar: 1-b 2-a 3-d 4-c 5-a 6-a 7-a  8-d 9-a 10-a
Kimki Allohdan qo�rqsa (taqvo qilsa), Alloh uni saqlaydi. Kim Allohdan umid qilsa, Alloh uni noumid qilmaydi. Kimki Alloh yo�lida ehson qilsa, Alloh uning o�rnini to�ldiradi. Shuning uchun taqvoni qalbing tayanchi, diydang jilosi qil! Zero, niyatsizning amali, ezgusizning ajri bo�lmas!
                                     Umar ibn Xattob (r.a)

Rabella

  • Sr. Member
  • ****
  • Rahmat
  • -aytdi: 183
  • -oldi: 758
  • Xabarlar: 250
    • www.mumina.uz
Re: Arab tili bo'yicha test sinovlari
« Javob #8 : 05 Iyul 2011, 17:54:20 »
 :bsm3:
 :asl3:
Mashaalloh... Tabarakalloh.. Barcha javoblaringiz to'g'ri..
Alloh ilmingizni ziyoda qilsin!!!

Rabella

  • Sr. Member
  • ****
  • Rahmat
  • -aytdi: 183
  • -oldi: 758
  • Xabarlar: 250
    • www.mumina.uz
Re: Arab tili bo'yicha test sinovlari
« Javob #9 : 05 Iyul 2011, 18:09:40 »
11.   Ð¤ÐµÑŠÐ» ва унинг фоилидан ёки ноиби фоилидан иборат жумла қандай номланади?
A.   Ð˜ÑÐ¼Ð¸Ð¹ жумла
B.   Ð¤ÐµÑŠÐ»Ð¸Ð¹ жумла
C.   ÐœÑƒÐ±Ñ‚адо ва хабарли жумла
D.   Ð¥Ð°Ð±Ð°Ñ€Ð¸Ð¹ жумла
12 كان нинг ахавотларидан бўлган калималарни белгиланг.
A.   صار، أصبح، أضحي
B.   ظل، أمسي، ليت
C.   مازال، ما برح، مهما
D.   ماانفك، مافتئ، لعلي
13.      تركتم феълига ي бирикма олмошини бириктиринг.
A.   تركتمي
B.   تركتموني
C.   تركتمني
D.   تركتمواني
14.   Ð¤ÐµÑŠÐ» неча ўринда жазм бўлади?
A.   18
B.   14
C.   12
D.   16
15.   Ð¤ÐµÑŠÐ» қачон раф бўлади?
A.   ÐÐ°ÑÐ± қилувчи ҳарфлардан бири ўтса
B.   Ð–азм қилувчи ҳарфлардан бири ўтса
C.   ÐÐ°ÑÐ± ва жазм қилувчи ҳарфлардан бири ўтса
D.   Ð‘арча жавоблар Ñ‚Ñžғри
وزن   .16 ва وصف феълининг буйруқ майлини ҳосил қилинг.
A.   أزن، أصف
B.   صف، زن
C.   أوزن، أوصفو 
D.        وصفِ، وزنِ
17.     "Яқин бўлмоқ" феъли мазмунини англатувчи феъл қайси?
A.   ذهب
B.   بدأ
C.   كاد
D.   شرع
18.   ...المسافر عن طريقه  бўш ўринни тўлдиринг.
A.   ظل
B.   ضل
C.   دل
D.   أحب
19.     Қайси бандда ўзидан кейин битта феълни шарт майли шаклида келишини талаб қиладиган юкламалар келяпти?
A.   لِ، لا، لم، لن
B.   لِ، لا، لم، لما
C.   إن، إذا، متي
D.   إن،لِ، لا ،متي
20.    Қайси бандда ўзидан кейин иккита феълни шарт майли шаклида келишини талаб қиладиган юкламалар келяпти?
A.    لِ، لا، لم، لن
B.   إن، إذا، متي
C.   لِ، لا، لم، لما
D.   إن، إذا، متي، مهما، كيفما 

N.Nodirbek

  • Jr. Member
  • **
  • Rahmat
  • -aytdi: 4
  • -oldi: 35
  • Xabarlar: 78
  • Jins: Erkak
  • Yaxshilik ham, yomonlik ham Allohdan!
Re: Arab tili bo'yicha test sinovlari
« Javob #10 : 21 Iyul 2011, 11:00:30 »
 :bsm3:
 :asl3:
javoblar: 11-b 12-a 13-c 14-d 15-c 16-b 17-a 18-c 19-b 20-d
Kimki Allohdan qo�rqsa (taqvo qilsa), Alloh uni saqlaydi. Kim Allohdan umid qilsa, Alloh uni noumid qilmaydi. Kimki Alloh yo�lida ehson qilsa, Alloh uning o�rnini to�ldiradi. Shuning uchun taqvoni qalbing tayanchi, diydang jilosi qil! Zero, niyatsizning amali, ezgusizning ajri bo�lmas!
                                     Umar ibn Xattob (r.a)

ibnUyayna

  • Hero Member
  • *****
  • Rahmat
  • -aytdi: 164
  • -oldi: 610
  • Xabarlar: 886
  • Jins: Erkak
  • Inniy uhibbukum fillah
    • inna lillahi va inna ilayhi rojiun
Re: Arab tili bo'yicha test sinovlari
« Javob #11 : 22 Iyul 2011, 18:43:53 »
 :asl3:
 
 11-b,12-a,13-b,14-b,15-nasb va jazm qiluvchi harflar bolmasa fel raf holatida boladi.16-b,17-c,18-b,19-b,20-d
Work for the Hereafter,and Allah will be enough for you for your worldly concerns.

Rabella

  • Sr. Member
  • ****
  • Rahmat
  • -aytdi: 183
  • -oldi: 758
  • Xabarlar: 250
    • www.mumina.uz
Re: Arab tili bo'yicha test sinovlari
« Javob #12 : 31 Iyul 2011, 06:23:37 »
15- savolni yozishda xatolik ketibdi uzr...

ibnUyayna ning 14- javobdan boshqa barcha javoblari to`g`ri.

Yuqorida esa  N.Nodirbek 14- savolga to`g`ri javob berganlar.

Alloh ilmlaringizni ziyoda qilsin!

Rabella

  • Sr. Member
  • ****
  • Rahmat
  • -aytdi: 183
  • -oldi: 758
  • Xabarlar: 250
    • www.mumina.uz
Re: Arab tili bo'yicha test sinovlari
« Javob #13 : 31 Iyul 2011, 06:33:45 »
21. Исм неча ўринда раф бўлади?
А) 6та
В) 7та
С) 8та
D) 9та
22. Белгиланган сўзнинг гапдаги ўрнини топингيَطْلُبُ العَاقِلُ العِلْمَ
А) Хол
В) Тамиз
С) Фоил
D) Ноиби фоил
23. Исмий жумлани топинг.
А) جَاءَ الحَقُّ
Ð’) زَهَقَ البَاطِلُ
С) يُحْتَرَمُ الكَرِيمُ
D) الدين المُعَامَلَةٌ
24. Исм неча қисмга бўлинади?
А) 2
Ð’) 4
С) 5
D) Бўлинмайди
25. Мафъуллар нечта?
A. 4та
B. 5та
C. 6та
D. 2та
26.Исм неча қисмга бўлинади?
A. 2
B. 4
C. 5
D. Бўлинмайди
27.Атф деб нимага айтилади?
A.   Ð­Ñ€Ð³Ð°ÑˆÑƒÐ²Ñ‡Ð¸Ð»Ð°Ñ€Ð³Ð°
B.   Ð‘оғловчига
C.   Ð˜Ð·Ð¾ҳловчига
D.   Ð¡Ð¸Ñ„атга
28.Бадал қайси турга киради?
A.   Ð¢Ð¾Ð±ÐµÑŠÐ»Ð°Ñ€Ð³Ð°
B.   Ð˜ÑÐ¼Ð½Ð¸Ð½Ð³ рафъ ўринларига
C.   Ð¤ÐµÑŠÐ»Ð½Ð¸Ð½Ð³ жазм ўринларига
D.   Ð¼Ð°Ñ„ъулларга
29.Ҳол деб нимага айтилади?
A.   Ð¤Ð¾Ð¸Ð» ёки феълни ҳолатини билдирса
B.   ÐœÐ°Ñ„ъулни ҳолатини билдирса
C.   Ð¤Ð¾Ð¸Ð» ёки мафъулни ҳолатини билдирса
D.   Ð˜ÑÐ¼ ёки феълни ҳолатини билдирса
30.Тобеънинг иккинчи хили қандай номланади?
A.   ÐÐ°ÑŠÑ‚
B.   ÐÑ‚Ñ„
C.   Ð¢Ð°Ð²ÐºÐ¸Ð´
D.   Ð‘адал


Secret

  • Sr. Member
  • ****
  • Rahmat
  • -aytdi: 309
  • -oldi: 674
  • Xabarlar: 311
  • Jins: Ayol
  • Tavba - 129
Re: Arab tili bo'yicha test sinovlari
« Javob #14 : 31 Iyul 2011, 09:31:23 »
                 
                                     :asl3:

 javoblar: 21-a 22-c 23-d 24-d 25-b 26-d 27-b  28-a 29-c 30-b
Sukutingdan afzalroq biror narsa aytishga qodir bo'lmaguningcha sukut saqla

 

"Arab tili" mavzusi bo'yicha fikr-mulohazalar

Muallif Musannif AdhamBo'lim Arab tili saboqlari

Javoblar: 39
Ko'rilgan: 28450
So'nggi javob 21 Avgust 2011, 09:51:36
muallifi N.Nodirbek
Arab tili

Muallif ShohiBo'lim Arab tili saboqlari

Javoblar: 33
Ko'rilgan: 31376
So'nggi javob 07 Yanvar 2011, 12:56:28
muallifi Solihatun
Arab tili

Muallif AzamatBo'lim Arab tili saboqlari

Javoblar: 30
Ko'rilgan: 33875
So'nggi javob 10 Iyun 2010, 00:19:20
muallifi Muhseena
Arab tili darsligi

Muallif SumayyaBo'lim Arab tili saboqlari

Javoblar: 6
Ko'rilgan: 22601
So'nggi javob 14 Fevral 2009, 03:20:56
muallifi ibnUyayna
Arab tili darslari

Muallif Musannif AdhamBo'lim Arab tili saboqlari

Javoblar: 41
Ko'rilgan: 74004
So'nggi javob 25 Sentyabr 2011, 06:39:51
muallifi _IYMONA_