ANLAYARAK HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ  ( 35543 marta o'qilgan) Chop etish

1 2 3 4 5 6 B


Ansora  03 Dekabr 2010, 13:53:46

ANLAYARAK HIZLI OKUMANIN FAYDALARI

1-Aynı okuma süresi içinde daha çok okuma imkanı elde etmek.
Dünyada 7 yılda bir bilgi iki katına çıkmaktadır. 1 dakikada üretilen yeni bilgi A’dan Z’ye 200 bin sayfalık ansiklopedi etmektedir. Bütün bu bilgilerden haberdar olmak için AHOT’ u bilmeliyiz.

2-Daha çok zamana sahip olmak.
Üniversiteyi bitiren bir insan 15 yıllık öğrencilik hayatında ortalama 2.6 yıl okuyarak geçirir. 70 yıllık ömründe 7.2 yıl okuyarak geçirmektedir. Bu zamanı en iyi şekilde kullanmak için AHOT’ u öğrenmeliyiz.

3-Daha iyi anlama ve hatırlama.
Öğrendiklerimizin %85 okumayla elde edilir fakat yalnız okuduklarımızın % 10 hatırlayabilmektedir. Daha fazla hatırlamak için AHOT’ u tanımalıyız.

4-İş ve okul hayatında başarılı olma.
Üniversite sınavına giren 1.414.823 öğrenciden sadece 179.541’i lisans eğitimini kazanma şansı vardır. Orta öğretim kurumlar sınavına giren 420.246 öğrenciden sadece 3.312 öğrenci fen lisesin kazanabilmektedir. Bütün bu sınavlarda başarılı olmak için AHOT’ u kaçırmamalıyız.

5-Bilgi çağına uygun kültür düzeyine ulaşma .
Son 25 yılda ortaya çıkan yeni bilgi insanlık tarihinden bu yana ortaya çıkan bilginin üç katıdır. Bu bilgilere sahip olabilmek için AHOT’ u görmeliyiz.

6-Karar vermede,olayları algılamada sürat ve intikal yeteneğini arttırma.
Beyinin kullanma kapasitesini %10’dan en üst seviyelere çıkarmak için AHOT’ u satın almalıyız.




Qayd etilgan


Ansora  03 Dekabr 2010, 13:56:13

HIZLI OKUMAYA GİRİŞ

Bilgi çağını yakalamak isteyen insanlar kendini geliştirmeye mecburdur. Her zaman daha iyiyi, daha güzeli düşünemeyen insan geri kalmaya mahkumdur. Anlayarak hızlı okuma çalışması işte bu amaçla hazırlandı. Bu çalışmanın faydalarından bir kaçını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

1. Aynı okuma süresi içinde daha çok okuma imkanı elde etmek. Dünyada 7 yılda bir bilgi iki katına çıkmaktadır. 1 dakikada üretilen yeni bilgi A'dan Z'ye 200 bin sayfalık ansiklopedi etmektedir. Bütün bu bilgilerden haberdar olmak için AHOT' u bilmeliyiz.

2. Daha çok zamana sahip olmak. Üniversiteyi bitiren bir insan 15 yıllık öğrencilik hayatında ortalama 2.6 yıl okuyarak geçirir. 70 yıllık ömründe 7.2 yıl okuyarak geçirmektedir. Bu zamanı en iyi şekilde kullanmak için AHOT' u öğrenmeliyiz.

3. Daha iyi anlama ve hatırlama. Öğrendiklerimizin %85 okumayla elde edilir fakat yalnız okuduklarımızın % 10 hatırlayabilmektedir. Daha fazla hatırlamak için AHOT' u tanımalıyız.

4. İş ve okul hayatında başarılı olma. Üniversite sınavına giren 1.414.823 öğrenciden sadece 179.541'i lisans eğitimini kazanma şansı vardır. Orta öğretim kurumlar sınavına giren 420.246 öğrenciden sadece 3.312 öğrenci fen lisesin kazanabilmektedir. Bütün bu sınavlarda başarılı olmak için AHOT' u kaçırmamalıyız.

5. Bilgi çağına uygun kültür düzeyine ulaşma . Son 25 yılda ortaya çıkan yeni bilgi insanlık tarihinden bu yana ortaya çıkan bilginin üç katıdır. Bu bilgilere sahip olabilmek için AHOT' u görmeliyiz.

6. Karar vermede,olayları algılamada sürat ve intikal yeteneğini arttırma. Beyinin kullanma kapasitesini %10'dan en üst seviyelere çıkarmak için AHOT' u satın almalıyız.

Qayd etilgan


Ansora  03 Dekabr 2010, 13:57:15

AKTİF OKUMANIN FAYDASI

İnsanı diğer canlılardan ayıran onu yaratılanların en şereflisi yapan en önemli hususiyeti öğrenebilme, daha mükemmeli daha güzeli bulabilme yeteneğidir. İnek gibi süt verir fakat ondan nasıl peynir veya yoğurt yapılacağını bilmez. İnsan inekten aldığı sütten mükemmel yoğurdu ve peyniri öğrenme yeteneği sayesinde yapabilmektedir.

İnsana bu şerefi veren öğrenme yeteneğinin %83'i okuma sayesinde gerçekleşir. Kağıdın ve matbaanın bulunması bilginin çoğalması ve yayılmasında büyük bir etkiye sahiptir. Günümüzde bilgisayar aracılığıyla bu bilgiler insanlara daha kolay ulaşmaktadır. Artık insanlar hiç yerinden kalkmadan, odasından çıkmadan dünyanın en kaliteli üniversitesini bitiren insanlarla aynı bilgiye sahip olabilirler. Kendini geliştirmek isteyen, başarılı bir öğrencilik geçirmek isteyen günde en az 3 saatini okumaya ayırmalıdır. Bu durumda Türkiye'de üniversiteyi bitiren bir öğrenci hayatının 15 yılını okulda geçirmiş olacaktır. Bir öğrenci günde 3 saatini okumaya ayırdıysa ömründen 2 yıl 6 ay okumak için ayırdı demektir. Üniversiteyi bitirip bir meslek sahibi olan insan ömrü boyunca kendini geliştirmek için okumak mecburiyetindedir. Yine günde 3 saat okursa 60-70 yıllık ömrünün 6-7 yılını okumaya ayırıyor demektir. Bu da okumanın hayatımızdaki yerini gösteren en önemli misaldir. Demek ki şuurlu bir insan mutlaka bu konuyu düşünmeli bu konuda kendini geliştirmek için zaman ayırmalıdır.

Yapılan araştırmalara göre eğitim seviyesine göre değişmekle birlikte ortalama bir okuyucu bir dakikada 150-300 kelime okuyabilmektedir. Oysa bu konuda çalışma yapan bir kişi gayretine göre en azından okuma hızını iki katına çıkarabilmektedir. Hatta bir dakikada 1000-3000 kelime okuyabilecek kadar anlayarak okuma hızını arttırabilmiş okuyucular tespit edilmiştir. Bu da demektir ki normal bir okuyucunun ömrü boyunca 7-8- yıl harcayarak elde ettiği bilgiyi bu okuyucular 1 yıl içinde elde edebilir. Ya da yine 7-8 yıl okurlarsa anlayarak hızlı okuma tekniklerini bilmeyen bir okuyucudan 5-10 kat daha fazla bilgiye sahip olurlar. Bu durum bile aslında başlı başına aktif okumayı öğrenmek için sebep olarak yeter. Fakat biz yine de aktif okumanın bir kaç faydasını şöyle sıralayabiliriz.



Qayd etilgan


Ansora  03 Dekabr 2010, 13:58:20

1. İster lise, ister üniversite mezunu olalım, ister işçi ister esnaf, isterse de öğretmen, doktor, mühendis olalım ülkemizde ve dünyada olup bitenleri tam ve doğru öğrenmek için bilgilerinizi değişik niteliklere sahip bir çok kaynaktan almalıyız. Bu hayat koşturmacısı içerisinde bunu yapabilmek için de olabildiğince az zaman ayırıp az enerji harcayarak en üstün verimi elde etmek icap eder. Bunu yapabilen kişiler önlerinde yığılı işleri yetiştirememekten şikayet etmeyen daha huzurlu ve mutlu insanlar olurlar.

2. İnsanın hayatta sahip olduğu en değerli hazine zamandır. Fakat insanların büyük bir ekseriyeti bu kıymetli nimetten tam olarak istifade edememektedir. Ellerinden kaçan fırsatı tekrar elde edemeyeceklerini bildikleri halde "Ah şimdiki aklım olsaydı, şunu şöyle yapmasaydım" diye ömürlerini ah-vah ederek boşa geçirirler. Aktif okumayı öğrenmek zamanı en faydalı şekilde değerlendirme imkanı verir.

3. İnsanların tam olarak faydalanamadıkları bir diğer en önemli organı da beyindir. İnsanlar ne yazık ki bu değerli aracı ancak %5-10 kapasiteyle kullanırlar. Dikkatlerini tam olarak toplamadan okudukları konuların çok azını anlayabilirler. Beynin daha iyi kullanılması için anlayarak hızlı okuma yöntemleri öğrenilip kullanılmalıdır.

Qayd etilgan


Ansora  03 Dekabr 2010, 13:58:48

4. Ömürlerini okul, dershane, özel ders gibi kurumların arasında bir yarış atı gibi çok yoğun tempoyla geçiren öğrenciler ne yazık ki istedikleri, hayallerindeki başarıları elde edememektedirler. Bu başarıyı elde etmek için aktif okuma öğrenilmelidir.

5. Çoğu zaman kendimize ayırdığımız ve eğlenceli olduğunu düşündüğümüz bir zamanı okumak için ayırmak mecburiyetinde kaldığımız için okumak bize çok sıkıcı gelir. Bu durum elde edeceğimiz verimi azaltır. Aktif okumayı öğrenmek okumayı zevkli bir iş haline getirecektir.

6. Aktif okumayı öğrenirsek her şeyi hemen unutuyorum türünden problemleri ortadan kaldırmış oluruz. Böylece daha az çalışarak daha fazla bilgi sahibi olabiliriz.

7. Anlayarak hızlı okuma teknikleri öğrenilirse kendinizi daha gerçekçi tanıyıp hedeflerinizi daha rahat gerçekleştirmek için kendinize güveniniz artacaktır.


Qayd etilgan


Ansora  03 Dekabr 2010, 13:59:21

UYGULAYICIYA NOT

Konu öğretmen tarafından anlatıldıktan sonra öğrenciler anlayarak hızlı okuma tekniklerine göre konuyla ilgili parçayı bir defa okurlar. Daha sonra aktif okumanın faydası testi uygulanır.

Ağızda şeker, kalem vb nesnelerle okuma alıştırmaları yapma,

Parmak yada kalemle her okumada daha hızlı okumaya çalışma ödev olarak verilir.


Qayd etilgan


Ansora  03 Dekabr 2010, 14:08:46

OKUMA YÖNTEMİ

Hayatımızda yaptığımız her işte şuur çok önemlidir. "Saldım çayıra Mevla kayıra" anlayışı ile rast gele yapılan bir çalışma hiç fayda vermez. Çünkü amacı belli olmayan okumayı bekleyen en büyük tehlike şudur. Okuduğu metne kendini verememek. Böylece çok az zaman harcanarak yapılabilecek bir iş için çok uzun zaman harcanır. Dikkat tam yoğunlaşmadığı için de okunan metin doğru olarak anlaşılamayacaktır. Oysa okuyucu okuma amacını belirleyerek buna uygun okuma tekniklerini yerinde kullanırsa okuma hem daha kısa sürede, hem de daha iyi anlaşılacaktır. İnsanların okuma amaçlarını ikiye ayırabiliriz.

SÜREKLİ KULLANILACAK BİLGİ EDİNMEK İÇİN OKUMA

Ders çalışırken yapılan okuma elbette gazete, dergi okumayla aynı olmaz. Çünkü ders çalışma için ayrılan sürede mutlaka belli bilgiler kalıcı olarak öğrenilmelidir ve unutulmamalıdır. Çünkü bir bilgi ihtiyaç duyulduğunda hatırlanıp kullanılamazsa bir işe yaramaz. Her şeyden önce hangi dersin nerede, ne zaman, ne şekilde, kimlerle, ne kadar sürede nasıl çalışılacağının belirlenmelidir. Bunun için haftalık ve aylık bir plan yapılarak çalışılmalıdır. Yapılan çalışmalarda verimli olma şartı mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Buda aktif okuma yapılmalıdır. Aktif okuma 3 aşamada gerçekleşir:

Ön Okuma: Çalışma hakkında bilgi sahibi olmak ve ilgi uyandırmak için yapılır. Ortalama 5 dakika ayrılmalıdır.

Qayd etilgan


Ansora  03 Dekabr 2010, 14:09:05

Çalışılan konunun başlıkları, koyu yazılmış bölümleri varsa özet kısımlar, hızlıca okunmalıdır. Böylece çalışılan konu hakkında bir fikir elde edilmelidir. Bu konularla ilgili sorular hazırlanarak konuyla ilgili neler öğrenileceği tespit edilmiş olur. Bunun en kolay yöntemi başlıkların soru yapılmasıdır. Böylece çalışılan konuya ilgi çekildiği için daha iyi konsantre olunarak çalışmaya daha dikkatli başlanmış olur.

Anlayarak Okuma: Bütün dikkat okunan metin üzerine verilerek yapılmalıdır. En az 40-45 dakika ayrılarak olur. Yapılan çalışma fosforlu ya da kurşun kalemle işaretlenmesi lazımdır. Böylece daha sonra çalışmak istendiğinde bu işaretlerden yararlanılabilir. Bu işaretlenen yerin daha sonra yazılması yapılan çalışmanın verimini kat kat artırır.

Çünkü yapılan araştırmalara göre 7 defa okumaktan 1 defa yazmak daha iyidir. Bütün bu çalışmalar kesinlikle tam anlaşılmadan geçilmemelidir. Çünkü tam öğrenilmeyen konular çabuk unutulur.

Tekrar: Çalışılan konuların yapılan çalışmadan hemen sonra %40-50'sinin unutulduğu tespit edilmiştir. Bu unutmanın olmaması için yüksek sesle anlatarak 5 dakikalık bir tekrarın çok büyük faydası vardır. Bu şekilde çalışılan konunun eksiklerini hemen tespit ederek ortadan kaldırmak kolay olacaktır . Bu tekrarlar

a) dersten hemen sonra
b) günlük
c)haftalık
d)aylık
e)dönemlik

yılık şeklinde düzenli olarak yapılabilirse çok faydalı olacaktır.


Qayd etilgan


Ansora  03 Dekabr 2010, 14:09:27

KENDİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN OKUMA

Genellikle bu tür okumalarda gözden geçirme yöntemi tavsiye edilmektedir. Yani okunan metni hızlıca göz gezdirerek ana fikri yararlanılacak düşünceler tespit edilmelidir.

Fakat boş zamanların değerlendirilmesi amacıyla okunan roman, fikir yazısı gibi eserler aktif okuma yöntemiyle okunabilir. Bu tür okumalarda aşağıdaki hususlara dikkat edilmelisidir. Kitap, dergi, gazete gibi kaynaklardan alınan bilgiler kendini geliştirme amaçlıdır. Bu tür kaynaklardan bilgi alırken çoğu zaman ihmal edilen önsöz, giriş, yazarın hayatı ve içindekiler gibi bölümler çok önemlidir. Hususiyle de makalelerde giriş, gelişme, sonuç bölümlerine dikkat edilerek okunmalıdır. Gazeteler ise önce seçmeli okunarak hızlıca göz gezdirilmeli, daha sonra seçilen bölümler dikkatli bir şekilde okunmalıdır.


Bu tür okumalar düşünce ufkumuzu geliştirir. Boş zamanlarımızı daha iyi değerlendirmemize imkan verir. Güzel konuşma becerimizi geliştirir.

Burada dikkat edeceğimiz okuduğumuz metnin zorluk derecesi, bizim için önemi ile ona ayırdığımız sürenin doğru orantılı olmasıdır. Yani sözlük kullanmak icap eden çok zor bir yazıyı hemen bitireceğiz diye acele acele geçersek bir şey anlamadığımız gibi ayırdığımız kısa süreyi de boşa geçirmiş oluruz. Unutmamalıdır ki bu kısa süreler toplanırsa hayatımızda çok uzun sayılabilecek bir zaman eder.

Kısaca ne amaçla okuduğumuzu bilerek o amaca uygun okuma türünü çok iyi tespit edip anlayarak hızlı okumak çok önemlidir.

Qayd etilgan


Ansora  03 Dekabr 2010, 14:10:15

UYGULAYICIYA NOT

Konu öğretmen tarafından anlatıldıktan sonra öğrenci parçayı AHOT’a göre okur. Daha sonrada test uygulanır.

sayfanın tam ortasına çizilen hayali bir çizgiye bakılarak satırın başındaki ve sonundaki kelimeleri okuma çalışmaları yapılır.


Qayd etilgan